Translate

28 Haziran 2015 Pazar

Bülbül Sesleriyle Gelen Yaz


28.06.2015

En baştan beri istedik ki; imece usulü bir emekle komün bir yaşam kuralım. Emeğimize ve paylaşımlarımıza öğrencilerimizi, dostlarımızı, gezgin misafirlerimizi katıp kapitalist toplumun dayattığı bireyselleşmeye inat hep birlikte kazmamızı, küreğimizi sallayıp hep birlikte halaylar çekelim.

İmece ile paylaşılan işler hem daha hızlı yapılıyor hem de imeceye dahil olanlar arasında daha sıkı duygusal bağ kuruluyordu.

Öğrencilerim  meslek lisesinin emekçi gençleri olmasından dolayı da her işimize koşuyordu. Hiç hoşlanmadıkları şey ise ders çalışmalarını beklemekti.


Konağın sol tarafındaki alana üç taraçadan oluşan bir çiçek bahçesinin hazırlıkları

Kimi zaman kazma kürek sallayıp kimi zaman molalarda gitar dinliyorduk.


Gençlerin elinden her iş geliyor, ders çalışmak hariç

Konağın sahibi abimiz daha önce biçer-döver, traktör sahibi olduğu için bahçenin farklı köşelerine yayılmış tarım aletleri vardı, tarım aletlerinden kalan bu lastikler aramızda bir hayli tartışma konusu oldu. Atsak mı değerlendirsek mi, tartışması. Bensu'nun düşüncesiyle atsak da doğanın bir yerinde yine çevreyi kirletmeye devam edecekti. 


Daha sonra değerlendirmek için bir köşeye topluyoruz
Lastikten yapılan çok hoş tasarımlar var. Belki daha sonra bu tasarımları biz de yapabiliriz.



                         

                             
Bu tasarımlardan sadece birkaçı

Öğrencilerimle -sağ olsunlar- gün boyu çalışıyoruz ve hep birlikte güzel bir akşam yemeği hazırlığı içindeyiz. Öğrencilerimi sadece okul ortamında değil ev ortamında da tanıma fırsatım oluyor.

Ahçımız Uğur

Evin sol tarafına taraçalandırılmış çiçek bahçesi tasarlarken sağ tarafındaki devasal bahçenin bir kısmına da sebze bahçesi düşünüyoruz. Toprak onlarca yıllardır işlenmediği için kaskatı olmuş, sürmek için ne traktör sokabildik ne de çapa makinası. İş Yalçın'ın kazma sallamasına kaldı. 5 metrekare yerden 20 çuval taş çıkardık. Domates, biber, patlıcan yerimiz hazır ama Yalçın da kazma sallamaktan perişan oldu.


Taş çuvallarının arasında Yalçın molada 

Bir yandan yaz sebzeleri için alan açarken bir yandan da kıştan ektiğim sebzeler ürünlerini vermeye başladı.


Kendi yetiştirdiğimiz baklalar


Marullar tazecik
Bahçenin üç farklı köşesinde asma var, ilkbaharda onlara çardak yapıp asmaları çardağın üstüne aldık, asma yapraklarından hem kışlık salamura koydum hem de kavonaza sığdıramadıklarımla bir kişilik bir akşam yemeği hazırladım.


Yapraklar ekşiymiş bir güzel oldu...


Bu arada tam babaanne ruh halinde yaşayan birine döndüm, kavanozlara kumaştan süsleme bile yapmaya başladım.


Kışlık salamuramız hazır

Yazlık sebzelerin dikimi ile uğraştığımız mayıs ayı günlerinde konağın bahçesini süsleyen bülbül seslerini dinlemeye doyamadık. Akşam çökerken ve gün doğarken o nasıl bir senfoni...
Sabahları bülbül sesleriyle uyanmak...

Bahçedeki bülbüller

Bahçede en son nar ağacının çiçekleri patladı. Bahçede öten bülbüller de hep nar ağacının üstündeydi.



Yeşilin ve kırmızının ahengi

Bahçemizde ağaçların çiçek açması ve meyve vermesiyle ağaçları tanımaya başladık. Bahçede; elma, armut, ceviz, fındık, dut, erik, nar, üzüm, defne, incir, ıhlamur ağaçları var. Yazın gelmesiyle meyveler de dallarda...

Yaz elması yeni yeni kızarmada



erikler boğma rakı için olgunlaşıyor


dutların fazla yağıştan dolayı pek tadı yok


Ihamurlar fazla yağıştan karardı, ama oda şuan mis gibi...


domatesler çiçekte...

Bir anne köpeğin doğum yapmak için konağın bahçesini seçmesiyle üç tane birbirinden güzel yavrumuz oldu. Yakındır ki Bremen Mızıkacıları ekibini oluşturmamız.

Siyah,  beyaz ve siyahlı- beyazlı üç yavru, anneleri ise  sarı bir köpek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder