Translate

10 Haziran 2015 Çarşamba

Couchsurfing ve Warmshowers

Yalçın'ın  dağcılık eğitimi için gittiği Eskişehir'de bir arkadaşından öğrendiği Couchsurfing organizasyonu tam bir yıldır yaşamımızı renklendirmekte. Couchsurfing gezginler için gönüllü misafir etmeye yönelik bir organizasyon. Biz de tam bir yıldır, İsveç'ten Şili'ye, Çek Cumhuriyeti'nden Fransa'ya bir çok gezgini misafir ettik. Misafir ettiklerimizle bir çok ortak fikir, bir çok hayal keşfettik. Kışları biz gezginleri ağırlarken yazın da biz gezgin olduk. 2014 yazında yaptığımız Rusya, Finlandiya, İsveç, Norveç, Danimarka, Hollanda, Belçika, Fransa gezimizde -biraz da tedirginlik içinde- biz misafir olduk. Tanıştığımız insanlar bir birinden misafirperverdi; akşam yemeğimizi mum eşliğinde hazırlayanından yanımıza yol için yiyecek  koyana, çamaşırlarımızı yıkayabilmek için ortak kullanılan makinanın sırasına kaynak yapandan bizi hangi konsere hangi etkinliğe götüreceğini şaşırana varan bir misafirperverlik...  

Couchsurfing dünyanın birçok ülkesinden birçok güzel insan tanımaya imkan verip insanlığa dair umudu büyütürken  bir yandan da özel mülkiyete yönelik güzel bir pratik çözüm öneriyor: 
Yaşadığım mekanı paylaşabilirim...

Gezip görmek için seyahat etmek bizim gibi ülkeler için fazlasıyla lüks. Couchsurfing kısıtlı bir bütçeyle yolculuk yapabilmek için güzel imkanlar sunuyor. Gittiğin yerde barınmaya para vermiyorsun, alış-veriş yapıp kaldığın evin mutfağını kullanıyorsun, geriye sadece ulaşım için para ayarlamak kalıyor.

Konağa taşındıktan sonra ilk ağırladığım Alman çiftten  Warmshowers organizasyonunu öğrendim. Bu organizasyon da sadece bisikletle yolculuk yapanlara yönelik.  Alman çift de bambu bisikletleriyle Almanya'dan Japonya'ya gidiyordu. Avrupalı bisikletli gezginler Avrupa'dan Asya'ya giderken Karadeniz'i kullanıyorlardı o yüzden Warmshowers'da Gerze işlek bir güzergah.

Mayıs ayının ilk haftası için Couchsurfing aracılığıyla Eskişehir'den Sonay, Sinop'ta ekoloji sempozyumuna gelecekmiş ve davet gönderdi, seve seve kabul ettim. Aynı tarihler için de  Warmshowers aracılığıyla bisikletli iki Fransız davet gönderdi, özellikle bahçede çadırda kalmak istediler, onları da kabul ettim. Konak şenlendi.

Sonay'la birlikte Gerze Halkevi'nin sinema atölyesine katılıp sonrasında bir arkadaş sohbeti ortamında birçok şeyi konuşma fırsatımız oldu. Sempozyumun sonunda akbabalar üzerine hazırladığı afiş sunumu birinci geldi. Konağın kendisine şanslı geldiğini belirtti.


Sunay, konağın işlerinde bana yardımcı oluyor

Bahçenin misafirleri de Bath ve Fanch'ti. Öyküleri ilginç. İkisi de Fransa'da güzel sanatlar öğrencisi, biri görsellik üzerine diğeri işitsellik üzerine sanat üretiyor. 2.5 yıldır recumbent bisikletlerle yoldaymışlar. Amaçları farklı dillerde sesleri, farklı coğrafyalarda renkleri ve kültürleri kaydetmek. Tüm gezip gördüklerinden görsel ve işitsel yeni bir dünya yaratmayı istiyorlardı.

Barth ve Fanch'in çadırları bahçede 

Recumbent bisikleti daha önce duymuştum ama görmemiştim. Yatar pozisyonda bisiklet sürebiliyorsun, çok ilginç geldi.


Bisiklet sürerken sırtını yaslayabiliyorsun, off şahane, bel ağrısı yok

2,5 yıl bu bisikletin üzerinde yaşamak
Fransız konuklarımız iki gün kalıp biraz dinlenip biraz çalışıp biraz da Gerze'yi gezerek vakit geçirdi.

Biliyorum, zafer gezginlerin!

Gerze sokaklarında recumbent bisikletli gezginler

Fransız arkadaşların hem yolculuklarını hem projelerini anlattığı adresleri:


Ben de misafir ettiğimiz gezginlerden,  belirlediğim bir deftere anadillerinde yolculuklarına, kendilerine dair yazı yazmalarını istiyorum. Yeryüzünde konuşulan dilleri, o defterde -ne yazdığını anlayamasam da- korumak  istiyorum. Bu fikir aklıma biraz geç geldi ne yazık ki...


Fransızca, Barth ve Fanch'tan




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder