Translate

17 Mayıs 2016 Salı

İranlı Bisikletli Bir Kadın



Hem İranlı Hem Bisikletli Hem Kadın...
İran, bisiklet, kadın; yan yana zar zor duran kelimeler. Bu sözcükleri yan yana koymak, düşünsel olarak bile bir direnç gerektiriyor.


Hajar ve Mohammed, Warmshowers'dan misafirlik isteği gönderince, günlük yaşamın her şeyiyle yolunda giden yanının yarattığı can sıkıntısının arayışıyla yollara düşmüş Avrupalıların hikayelerinden  farklı bir hikayeye tanık olma isteğiyle bu çifti konakta misafir etmek istedik.


Sırılsıklam ıslanmış olarak geldiler, odalarını gösterip çıkmak zorunda kaldık. Islandıkları için sobayı yakmak istemişler ama sobayı nasıl yakacaklarına karar verememişler. Bu ikinci çiftimiz sobayı yakmak için Google'a başvuran.


Tanışmamız, muhabbetimiz sabah kahvaltıda başlıyor. Hajar avukat, Mohammed de mühendismiş. Hajar İngilizce bildiği için muhabbetimiz onunla sürüyor. Zaten bisiklet kullanan İranlı bir kadın olarak onun öyküsünü merak ediyorum. Yaşadıkları şehir İsfahan'a yakın ve katı İslami kurallarla yönetiliyormuş. Kadının bisiklet kullanması yasak, bisiklet elinde yürüyebiliyorsun ama bisiklet kullandığında ahlak polisi bisikletine el koyabiliyor. 2 yıl boyunca ailesinden bisikletini saklamış ve kıyıda köşede ahlak polisinden gizli saklı bisiklet kullanmayı öğrenmiş.


Güçlü ve bir o kadar da alçak gönüllü bir yapısı vardı. İran'daki feminist örgütlenmelerden ve bu örgütlenmelerin aktif kadınlarının hapishanelerdeki halinden bahsetti.


Avrupalı bir kadın için bisiklet kullanımı çok olağan, günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası ve tektipleşmiş refah içindeki günlük yaşantıdan kaçıp maceraya atılmak için kullanılan bir araç iken İran'da bisikletin kullanımı ise bir başkaldırı biçimidir.


akşam yemeği paylaşımımızdan


İran sinemasına ve müziğine olan ilgimizi paylaşınca, arkadaşlar dinlememiz ve izlememiz gerekenler üzerine naçizane bir liste oluşturdular. Gecemiz İran müziğinin eşsiz ezgileri ile geçiyor.
Mevlana'nın mesnevilerinin bestelerini dinliyoruz. İran müziği inanılmaz.


Kültürel paylaşım listesi 

Oluşturdukları film ve müzik listesi:
Asghar Farhadi: The Past, Sepration, About Eli
Jafar Penahi: Offside
Majid Majidi
Tahmine Milani: Two woman, Atash, Divorced Children, Nimeye Penhan
Shajarian: Chera Rafti, Why did you go
Shahram Nazeri: Atash dar Neyestan (Kurdish music)
Kayhan Kalhor
Pop music: Ebi
Gogosh
Marziye
Namjo
Najafabad: Moein


İstanbul'a uygun uçak bileti bulunca bu yolculuğa 2 saat içinde karar vermişler ve kararlarının acilliği gibi hazırlıkları da donanımları da aceleye gelmiş. Sadece bu kadar malzeme ile yolculuk yapıyorlardı.


Veda sabahı


Yolculuklarına dair kısa bir görüşme:


Ve geriye bisikletle İslam kültürüne direnen bir çiftten birkaç cümlelik Farsça yazı kaldı, gezginlerin anı defterinde

Farsça'nın da anı defterimizde olmasının sevinciyle


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder